Chlebek dyniowy

6.10.15 Komentarze 0

Dzisiaj podzielę się z wami jednym z moich ulubionych przepisów- przepisem na Chlebek dyniowy.
Sezon na dynie już się zaczął, więc nie powinno być żadnego problemu z kupieniem jej nawet w supermarkecie.

Chlebek robi się bardzo szybko i podobnie jak przy muffinach, do mieszania składników potrzebujemy jedynie łyżki. Mikser jest całkowicie zbędny.

Oprócz tego, że przepis jest bardzo prosty, chlebek jest na prawdę pyszny i zdrowy. Dla mnie połączenie tych trzech cech = przepis idealny. Z powodzeniem można wziąć kawałek ze sobą do pracy lub włożyć dziecku do plecaka na drugie śniadanie. Ja osobiście uwielbiam go z kawą o każdej porze dnia :)

Oryginalny przepis pochodzi z tego bloga:
http://www.kwestiasmaku.com/

Ja troszeczkę go zmodyfikowałam, bo kocham cynamon i mam alergię na miód.



Chlebek Dyniowy

Składniki:
150-200g pieczonej dyni*
2 szklanki mąki- po jednej szklance mąki razowej i białej
1,5 szklanki płatków owsianych
3/4 szklanki brązowego cukru (cukier można zastąpić miodem)
2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
2-3 łyżeczki cynamonu
50 g roztopionego masła
1/4 szklanka oliwy z oliwek
2 czubate łyżki dżemu
2 jajka
1 duży dojrzały banan

pestki dyni
rodzynki lub orzechy

Przygotowanie:
- przygotowujemy tzw. 'keksówkę' (8,5 cm x 27 cm) wykładając ją papierem do pieczenia,
- nastawiamy piekarnik na 180 stopni,
- w misce rozgniatamy widelcem dynię oraz banana. Jeśli ktoś woli, można użyć blendera,
- dodajemy roztopione masło, oliwę, dżem i jajka, wszystko dokładnie razem mieszamy,
- w drugiej misce należy wymieszać suche składniki czyli mąkę, płatki owsiane, cukier sodę i cynamon,
- mokre składniki łączymy z suchymi i delikatnie mieszamy łyżką tylko do momentu, aż składniki się przemieszają,
- opcjonalnie można dodać do ciasta rodzynki lub posiekane orzechy,
- masę przełożyć do wcześniej przygotowanej formy, posypać pestkami dyni i wstawić do nagrzanego piekarnika,
- piec 45-60 minut, aż do tzw. suchego patyczka,
- po upieczeniu ciasto najlepiej zostawić do lekkiego przestygnięcia, następnie wyjąć z formy i studzić na kratce (jeśli zdążysz- my jemy jeszcze gorące).

*  są różne szkoły pieczenia dyni. Ja osobiście preferuję sposób, w którym:
- obieramy dynię, drążymy środek i kroimy w kostkę,
-  przekładamy do naczynia żaroodpornego lub na wyłożoną papierem do pieczenia blachę,
-  polewamy oliwą z oliwek, (można wymieszać, aby oliwa pokryła każdy kawałek)
-  pieczemy w 200 stopniach około 1 godziny.

Najlepiej jest upiec większą ilość dyni na raz, zmiksować blenderem na puree i zamrozić w porcjach, które później można wykorzystać np. do chlebka z dzisiejszego przepisu :)


Smacznego!