Sok z kiszonych buraków
Kiszenie jest jedną z najstarszych i najzdrowszych metod konserwowania żywności.
Każdy, kto chce odżywiać się zdrowo, zachować siłę i witalność na długie lata, powinien sięgać po nie najlepiej codziennie.
O tej porze roku powinniśmy szczególnie doceniać ich cudowne właściwości. Kiszonki są dla naszego zdrowia naprawdę bezcenne!
Zalety kiszonek:
- zawierają bakterie kwasu mlekowego, które korzystnie wpływają na pracę jelit. Jelita stanowią pierwszą linię obrony organizmu i od ich pracy zależy odporność naszego organizmu,
- wspomagają trawienie i wchłanianie produktów przemiany materii,
- obniżają poziom złego cholesterolu,
- regulują metabolizm,
- ułatwiają trawienie białek, tłuszczów i węglowodanów,
- wygładzają skórę, wzmacniają włosy i paznokcie,
- zwiększają przyswajalność żelaza,
- zwiększają energię i dodają nam siły.
Warto z tego korzystać, ponieważ jest też niezwykle wartościowe.
Zakwas z buraków (inaczej zwany sokiem z kiszonych buraków) ma jeszcze więcej prozdrowotnych właściwości niż niezakwaszony sok z tych warzyw (tylko świeżo wyciśnięty!).
Dlaczego warto pić sok z kiszonych buraków?
Przede wszystkim dlatego, że został poddany procesowi kiszenia- lista zalet kiszonek została już wymieniona powyżej, a dodatkowo:
- działa cuda w profilaktyce i leczeniu niedokrwistości (anemii),
- polecany w czasie i po kuracji antybiotykowej,
- w naturalny sposób wspomaga odporność,
- ma działanie przeciwnowotworowe,
- poprawia koncentrację i pamięć oraz wzmacnia układ nerwowy,
- przeciwdziała miażdżycy,
- łagodzi zgagę,
- wspomaga oczyszczanie organizmu, wspierając pracę nerek i wątroby,
- ma działanie odkwaszające,
- jest naturalnym napojem energetycznym,
- przeciwdziała rozwojowi bakterii i wirusów,
- wzmacnia kondycję fizyczną i wydolność organizmu,
- zawiera mnóstwo witamin oraz żelazo, potas, wapń, magnez czy kobalt- minerał niezbędny w procesie tworzenia czerwonych krwinek,
- jest bogaty w kwas foliowy, który jest bezcenny dla kobiet planujących ciążę i będących już w błogosławionym stanie.
Kiszonka z buraków
Potrzebujesz:
- słoik / słój / garnek kamionkowy lub garnek szklany- nie mam zaufania do plastikowych pojemników
- 1 kg buraków
- czosnek- według uznania, ja daję 3-4 duże ząbki,
- 1 litr letniej wody
- 1 łyżeczka soli
- 2 liście laurowe
- kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu
- buraki obrać, pokroić w kawałki i ułożyć ciasno w słoju / garnku,
- między kawałki buraków powkładać obrane i przekrojone ząbki czosnku oraz przyprawy,
- rozpuścić sól w letniej wodzie, buraki całkowicie zalać solanką,
- jeśli chcemy, żeby buraki zakisiły się szybciej, można położyć na górę skórkę chleba razowego na zakwasie lub dodać odrobinę wody z kiszonych ogórków, kapusty kiszonej lub ok. dwie łyżki już ukiszonego soku z buraków,
- bakteriom fermentacyjnym należy stworzyć środowisko beztlenowe, dlatego słój trzeba zakręcić, a kiszonkę w garnku obciążyć tak, żeby solanka całkowicie przykrywała wszystkie buraki (w przeciwnym razie pojawi się pleśń),
- odstawiamy na 4-7 dni w ciepłe miejsce- dobrze jest codziennie trochę potrząsnąć słojem lub przemieszać buraki w garnku,
- czas kiszenia zależy m.in. od temperatury otoczenia, dlatego po 4 dniach można codziennie sprawdzać jaki smak ma sok- im dłużej będzie stać, tym będzie bardziej kwaśny,
- kiedy buraki są już ukiszone, sok zlewamy do butelki i przechowujemy w lodówce, ale zakwas nie powinien być bardzo szczelnie zamknięty, ponieważ ciągle pracuje i może eksplodować po dłuższym czasie. Sok można lekko podgrzać, ale nie zagotować, bo straci swoje właściwości,
- buraczki dobrze jest wykorzystać do surówek, a nie wyrzucać.