Sok z kiszonych buraków

12.11.15 Komentarze 0

Kiszonki. Można pisać o nich wiele.
Kiszenie jest jedną z najstarszych i najzdrowszych metod konserwowania żywności.
Każdy, kto chce odżywiać się zdrowo, zachować siłę i witalność na długie lata, powinien sięgać po nie najlepiej codziennie.
O tej porze roku powinniśmy szczególnie doceniać ich cudowne właściwości. Kiszonki są dla naszego zdrowia naprawdę bezcenne!

Zalety kiszonek:
  • zawierają bakterie kwasu mlekowego, które korzystnie wpływają na pracę jelit. Jelita stanowią pierwszą linię obrony organizmu i od ich pracy zależy odporność naszego organizmu,
  • wspomagają trawienie i wchłanianie produktów przemiany materii,
  • obniżają poziom złego cholesterolu,
  • regulują metabolizm,
  • ułatwiają trawienie białek, tłuszczów i węglowodanów,
  • wygładzają skórę, wzmacniają włosy i paznokcie,
  • zwiększają przyswajalność żelaza,
  • zwiększają energię i dodają nam siły.
Czerwony burak to tanie i popularne warzywo, dostępne przez cały rok.
Warto z tego korzystać, ponieważ jest też niezwykle wartościowe.

Zakwas z buraków (inaczej zwany sokiem z kiszonych buraków) ma jeszcze więcej prozdrowotnych właściwości niż niezakwaszony sok z tych warzyw (tylko świeżo wyciśnięty!).

Dlaczego warto pić sok z kiszonych buraków?
Przede wszystkim dlatego, że został poddany procesowi kiszenia- lista zalet kiszonek została już wymieniona powyżej, a dodatkowo:
  • działa cuda w profilaktyce i leczeniu niedokrwistości (anemii),
  • polecany w czasie i po kuracji antybiotykowej,
  • w naturalny sposób wspomaga odporność,
  • ma działanie przeciwnowotworowe,
  • poprawia koncentrację i pamięć oraz wzmacnia układ nerwowy,
  • przeciwdziała miażdżycy,
  • łagodzi zgagę,
  • wspomaga oczyszczanie organizmu, wspierając pracę nerek i wątroby,
  • ma działanie odkwaszające,
  • jest naturalnym napojem energetycznym,
  • przeciwdziała rozwojowi bakterii i wirusów,
  • wzmacnia kondycję fizyczną i wydolność organizmu,
  • zawiera mnóstwo witamin oraz żelazo, potas, wapń, magnez czy kobalt- minerał niezbędny w procesie tworzenia czerwonych krwinek,
  • jest bogaty w kwas foliowy, który jest bezcenny dla kobiet planujących ciążę i będących już w błogosławionym stanie.

Po przydługawym wstępie, pora na przepis- łatwy i szybki- trudno go zepsuć.


Kiszonka z buraków
Potrzebujesz:
  • słoik / słój / garnek kamionkowy lub garnek szklany- nie mam zaufania do plastikowych pojemników
  • 1 kg buraków
  • czosnek- według uznania, ja daję 3-4 duże ząbki,
  • 1 litr letniej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 liście laurowe
  • kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu


Przygotowanie:

  • buraki obrać, pokroić w kawałki i ułożyć ciasno w słoju / garnku,

  • między kawałki buraków powkładać obrane i przekrojone ząbki czosnku oraz przyprawy,
  • rozpuścić sól w letniej wodzie, buraki całkowicie zalać solanką,


  • jeśli chcemy, żeby buraki zakisiły się szybciej, można położyć na górę skórkę chleba razowego na zakwasie lub dodać odrobinę wody z kiszonych ogórków, kapusty kiszonej lub ok. dwie łyżki już ukiszonego soku z buraków,
  • bakteriom fermentacyjnym należy stworzyć środowisko beztlenowe, dlatego słój trzeba zakręcić, a kiszonkę w garnku obciążyć tak, żeby solanka całkowicie przykrywała wszystkie buraki (w przeciwnym razie pojawi się pleśń),
  • odstawiamy na 4-7 dni w ciepłe miejsce- dobrze jest codziennie trochę potrząsnąć słojem lub przemieszać buraki w garnku,

  • czas kiszenia zależy m.in. od temperatury otoczenia, dlatego po 4 dniach można codziennie sprawdzać jaki smak ma sok- im dłużej będzie stać, tym będzie bardziej kwaśny,
  • kiedy buraki są już ukiszone, sok zlewamy do butelki i przechowujemy w lodówce, ale zakwas nie powinien być bardzo szczelnie zamknięty, ponieważ ciągle pracuje i może eksplodować po dłuższym czasie. Sok można lekko podgrzać, ale nie zagotować, bo straci swoje właściwości,
  • buraczki dobrze jest wykorzystać do surówek, a nie wyrzucać.