Owoce zapiekane pod kruszonką

9.2.16 Komentarze 0

Uwielbiam ten przepis. Szczerze kocham.
Jestem raczej z tych słodko-lubnych, dlatego dzisiaj znowu będzie coś na deser.
Ale to nie takie zwykłe  coś ...zdrowe, pożywne i naprawdę przepyszne!
Idealny podwieczorek na chłodniejsze dni.

Owoce zapiekane pod kruszonką mogą cię nie raz uratować, kiedy goście już w drodze, a na pieczenie ciasta nie masz już czasu.
Przepis jest szybki, a deser najlepiej smakuje jeszcze ciepły! W duecie z gałką lodów waniliowych na pewną wprawi w zachwyt nawet najbardziej wymagającego gościa.

Inna nazwa deseru to crumble. Przepis jest wam pewnie znany w różnych wersjach.
Podstawowa wersja kruszonki to zawsze:
2 części mąki
1 część masła
1 część cukru
Oznacza to, że jeśli chcemy zrobić kruszonkę z 200 g mąki, trzeba jeszcze dodać 100 g cukru i 100 g masła.
Taki stosunek składników jest podobno najlepszy.


Ja lubię jednak kombinować z tradycyjnymi przepisami, szczególnie w stronę ulepszania ich pod względem zdrowia. Dlatego moja kruszonka zawiera mniej cukru i jest mixem różnych wartościowych rodzajów mąki, płatków owsianych i migdałów.
Do crumble można użyć sezonowych owoców latem czy jesienią, lub mrożonych o dowolnej porze roku.


Owoce zapiekane pod kruszonką
Składniki:  (na naczynie żaroodporne o wymiarach ok. 20cm x 30cm)
1 kg jabłek
30 dag malin (mogą być mrożone)
2 łyżeczki cynamonu
laska wanilii (dosyć tanie są np. w Lidlu)
200 g masła (miękkiego)
100 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej (np. z Biedronki)
50 g mąki jaglanej
50 g mąki gryczanej
100 g płatków owsianych górskich
100 g cukru trzcinowego
płatki migdałowe

Przygotowanie:
- jabłka obrać, pokroić w grube cząstki i dusić z odrobiną wody na małym ogniu ok. 10 min (aż lekko zmiękną),
- maliny rozmrozić (jeśli używamy zamrożonych), wymieszać z jabłkami, cynamonem i ziarenkami wanilii (należy rozciąć laskę wanilii i delikatnie wydrążyć ziarenka),
- połączyć masło z cukrem, różnymi rodzajami mąki i płatkami owsianymi,
- wyłożyć owoce do naczynia żaroodpornego, przykryć warstwą kruszonki, posypać płatkami migdałowymi i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni,
- piec do zarumienienia, ok. 20-25 minut (uważaj na płatki migdałowe, które brązowią się najszybciej- możesz nakryć kruszonkę papierem do pieczenia, żeby się nie spaliły),
- podawać na ciepło.



Mimo małej ilości cukru, deser jest naprawdę wystarczająco słodki, pomimo dodatku kwaśnych malin.
Na zimno, nawet na drugi dzień, kruszonka nadal jest pyszna i chrupiąca!
Można mieszać dowolne rodzaje mąki w dowolnych proporcjach. Można również zastąpić część mąki np. orzechami, a do owoców dodać rodzynki.

Kruszonkę można spokojnie zamrozić, więc jeśli zrobisz więcej na raz, następnym razem zrobisz podwieczorek o wiele szybciej :)

Smacznego!