Ciasteczka Migdałowe
Zawsze będą mi się kojarzyć ze Świętami Bożego Narodzenia w domu rodzinnym mojego Męża.Od co najmniej 11 lat, niezmiennie, każdego roku, na stoliku w salonie króluje patera z kilkoma rodzajami przepysznych ciasteczek. Za ich smakiem na prawdę można się stęsknić..
Jeśli znajdziecie chwilkę w tym przedświątecznym zabieganiu, zachęcam Was do wypróbowania przepisu na jedne z nich - Migdałowe Ciasteczka.
Ktokolwiek ich u mnie próbował, od razu prosił o przepis. Stały się świąteczną tradycją nie tylko w naszym domu, z czego bardzo się cieszę :)
Nie ma potrzeby przechowywania ich w szczelnym pojemniku, ponieważ zachowują swoją kruchość nawet kiedy leżą wiele dni na stole niczym nie nakryte. Pierwotnie były rogalikami, ale dosyć łatwo się łamały, dlatego postanowiłam upiec je w formie małych kuleczek. Ten pomysł sprawdził się idealnie- nic się nie kruszy, a smak pozostał ten sam.
Zaangażujcie małe rączki do pomocy- nasi chłopcy 'ukulali' prawie wszystkie ciasteczka!
Ciasteczka Migdałowe
Składniki:
100g migdałów- zalać wrzątkiem, obrać, dobrze zmielić (można kupić już zmielone migdały)
280g mąki
4 łyżeczki cukru z wanilią
200g masła
50g cukru
50g cukru pudru
2 łyżeczki cukru z wanilią
Przygotowanie:
- zagnieść ciasto z migdałów, mąki, cukru i masła,
- formować kuleczki lub rogaliki równej wielkości,
- układać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia,
- piec około 15 minut w 180 stopniach,
- po wyjęciu ciasteczek z piekarnika, odczekać chwilę i obtaczać jeszcze ciepłe w mieszance cukru pudru i cukru z wanilią (nie trzeba tego robić, jeśli wydają się być wystarczająco słodkie)
Oczywiście można spróbować zrobić zdrowszą wersję ciasteczek- użyć pełnoziarnistej mąki i brązowego cukru lub jego zamiennika.
Na zdjęciach widać ciasteczka polane mleczną czekoladą dla odmiany. Polecam, bo tak wykończone smakują jeszcze lepiej!
Smacznego!
2 komentarze
Napisz komentarzeWyglądają przepysznie Nadio.Dziekujemy za podzielenie się przepisem
OdpowiedzBo są! A proszę bardzo :)
Odpowiedz